Hogyan főzzünk be gyümölcsöt és zöldséget
Megnyugtató érzés tudni, hogy a nagymama régi befőzési szabályai semmit sem változtak az évek során. A befőzés az élelmiszerek speciális üvegedényekben történő sterilizálását jelenti bármilyen vegyi anyagok felhasználása nélkül.
Rozsdamentes acélból és zománcból készült pasztőrözőink automata befőző edényként is használhatók. Hőt termelnek, amely elpusztítja a tartósítandó élelmiszerben lévő baktériumokat, miközben egyidejűleg vákuum jön létre, amely hermetikusan zárja le az üvegedényt, megakadályozva így a szennyeződés bejutását. A legtöbb baktérium, amely az élelmiszerek romlását okozza, 74 ºC/165 ºF és 100 ºC/212 ºF közötti hőmérsékleten meghatározott ideig elpusztul. A befőzés ideje és hőmérséklete az élelmiszerek savtartalmától függően változik.
Ez a befőzőrendszer a Nagymama korától napjainkig tartó fejlődésen ment keresztül, hogy egyszerűsítse és korszerűsítse a befőzés folyamatát. Ha gumitömítéssel felszerelt befőttesüvegeket használunk, a pasztőröző (termosztáttal, vezérlő kapcsolóval és automata időzítővel ellátott befőző edény) gondoskodik az élelmiszerek megfelelő sterilizálásáról. A teljes használati és kezelési útmutatót mellékeljük a termékhez.
A tartósított élelmiszereket száraz, hűvös és sötét helyen kell tárolni a színvesztés elkerülése érdekében, és az előállításuk évében ajánlott azokat elfogyasztani.