Menu

Hogyan készítsünk kombuchát

Arról, mi a kombucha, és milyen eszközökre van szükségünk az előállításához

Arról, mi a kombucha, és milyen eszközökre van szükségünk az előállításához

Tulajdonképpen a kombucha mindenfajta élesztőgomba és baktérium változó közössége, apró élőlények összessége, különböző hasznos és egészséges anyagok mikroszkopikus telepe.
Mint élőlény, a gomba ki van téve olyan külső hatásoknak, mint a tápanyag, az oxigéntartalom, a hőmérséklet stb. Összetételében változhat a termesztési környezet hatásaitól, az eredetétől és a higiéniai körülményektől függően.
Előfordulhat, hogy a gomba nem mindig ugyanolyan módon reagál a környezetére, így nem rendelkezik egyforma külsővel az egész idő alatt, ahogyan ugyanarról a fáról származó két alma sem mindig egyforma.

A kombucha előállításához szükséges eszközök

A kombucha előállításához szükséges eszközök

Erjesztő edény

 

A kombucha gombák nem érintkezhetnek fémmel, műanyaggal vagy más szintetikus anyaggal. Ha hosszabb ideig kerülnek kapcsolatba az ilyen típusú edényekkel, nem kívánt kémiai reakciók lépnek fel, és mérgező fémsók képződnek. A legbiztonságosabb és problémamentes módszer az üvegedények használata.Tiszta víz
 

A víz minősége nagy szerepet játszik a kombucha előállításában. A lágy, tiszta, klór- és fluoridmentes ivóvíz (amelyet egyes országokban az ivóvízhez adnak) teljes mértékben elengedhetetlen. Elegendő módszer lenne a csapvíz használata vízlágyítóval kombinálva.


Tea
 

Kizárólag a parfümmentes fekete vagy zöld teák alkalmasak, mivel csak ezek tartalmazzák a kombucha előállításához szükséges alapvető tápanyagokat.


 
Édesítőszer
 

A cukrok energiaforrásként szolgálnak a kombucha számára.


Meleg
 

A megfelelő hőmérséklet nagyon fontos, a 18°C ​​alatti káros az erjedés szempontjából. Az optimális hőmérséklet 25-30°C között mozog. A fűtőlap használatával könnyen beállítható az erjedéshez szükséges állandó hőmérséklet.

 

Oxigén
 

Az oxigén nagyon aktív, ezért soha ne zárja le hermetikusan a demizsont. Zárja le az edényt egy légáteresztő anyaggal, amely gumiszalaggal rögzítve kellően a helyén marad. A gomba közelébe sem szennyeződés, sem muslicák nem kerülhetnek.

 

Higiénia
 

Először is: mosson kezet alaposan illatmentes szappannal. Ügyeljen arra, hogy a szükséges eszközök tökéletesen tiszták legyenek. Mindig tiszta (forró) vízzel öblítse le azokat. Ne használjon fertőtlenítőszereket. A munkafelület legyen mindig tiszta és felesleges tárgyaktól mentes. Távolítsa el a virágcserepeket az edény közeléből, mivel a baktériumok fertőzést okozhatnak.
 
Egyéb

 

Az új gomba növekedése a folyadék felszínén megjelenő vékony lemezzel kezdődik. Ez a lemez csak akkor növekszik tovább, ha a felszínt nem mozgatjuk. Később, amikor a gomba megnő, mozgást idézhet elő (gombasüllyedés), ami azt eredményezi, hogy a gombának újra kell képződnie.

 

Adatvédelmi beállítások
Sütiket használunk a weboldal látogatottságának fokozására, teljesítményének elemzésére és a használatra vonatkozó adatok gyűjtésére. Ehhez harmadik féltől származó eszközöket és szolgáltatásokat használhatunk, és az összegyűjtött adatokat továbbíthatjuk az EU-ban, az USA-ban vagy más országokban lévő partnereknek. A "Minden cookie elfogadása" gombra kattintva Ön kijelenti, hogy beleegyezik ebbe a feldolgozásba. Részletes információkat alább talál, illetve beállíthatja a beállításait.

Adatvédelmi nyilatkozat

Részletek megjelenítése
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
A termék a kosárba került
Folytatni a vásárlást Megbízás