Menu

Hogyan készítsünk kombuchát

Arról, mi a kombucha, és milyen eszközökre van szükségünk az előállításához

Arról, mi a kombucha, és milyen eszközökre van szükségünk az előállításához

Tulajdonképpen a kombucha mindenfajta élesztőgomba és baktérium változó közössége, apró élőlények összessége, különböző hasznos és egészséges anyagok mikroszkopikus telepe.
Mint élőlény, a gomba ki van téve olyan külső hatásoknak, mint a tápanyag, az oxigéntartalom, a hőmérséklet stb. Összetételében változhat a termesztési környezet hatásaitól, az eredetétől és a higiéniai körülményektől függően.
Előfordulhat, hogy a gomba nem mindig ugyanolyan módon reagál a környezetére, így nem rendelkezik egyforma külsővel az egész idő alatt, ahogyan ugyanarról a fáról származó két alma sem mindig egyforma.

A kombucha előállításához szükséges eszközök

A kombucha előállításához szükséges eszközök

Erjesztő edény

 

A kombucha gombák nem érintkezhetnek fémmel, műanyaggal vagy más szintetikus anyaggal. Ha hosszabb ideig kerülnek kapcsolatba az ilyen típusú edényekkel, nem kívánt kémiai reakciók lépnek fel, és mérgező fémsók képződnek. A legbiztonságosabb és problémamentes módszer az üvegedények használata.



Tiszta víz
 

A víz minősége nagy szerepet játszik a kombucha előállításában. A lágy, tiszta, klór- és fluoridmentes ivóvíz (amelyet egyes országokban az ivóvízhez adnak) teljes mértékben elengedhetetlen. Elegendő módszer lenne a csapvíz használata vízlágyítóval kombinálva.


Tea
 

Kizárólag a parfümmentes fekete vagy zöld teák alkalmasak, mivel csak ezek tartalmazzák a kombucha előállításához szükséges alapvető tápanyagokat.


 
Édesítőszer
 

A cukrok energiaforrásként szolgálnak a kombucha számára.


Meleg
 

A megfelelő hőmérséklet nagyon fontos, a 18°C ​​alatti káros az erjedés szempontjából. Az optimális hőmérséklet 25-30°C között mozog. A fűtőlap használatával könnyen beállítható az erjedéshez szükséges állandó hőmérséklet.

 

Oxigén
 

Az oxigén nagyon aktív, ezért soha ne zárja le hermetikusan a demizsont. Zárja le az edényt egy légáteresztő anyaggal, amely gumiszalaggal rögzítve kellően a helyén marad. A gomba közelébe sem szennyeződés, sem muslicák nem kerülhetnek.

 

Higiénia
 

Először is: mosson kezet alaposan illatmentes szappannal. Ügyeljen arra, hogy a szükséges eszközök tökéletesen tiszták legyenek. Mindig tiszta (forró) vízzel öblítse le azokat. Ne használjon fertőtlenítőszereket. A munkafelület legyen mindig tiszta és felesleges tárgyaktól mentes. Távolítsa el a virágcserepeket az edény közeléből, mivel a baktériumok fertőzést okozhatnak.
 
Egyéb

 

Az új gomba növekedése a folyadék felszínén megjelenő vékony lemezzel kezdődik. Ez a lemez csak akkor növekszik tovább, ha a felszínt nem mozgatjuk. Később, amikor a gomba megnő, mozgást idézhet elő (gombasüllyedés), ami azt eredményezi, hogy a gombának újra kell képződnie.

 

Privacy preferences
__cookiemgr_infotext__

Privacy declaration

Show details
Our webpage stores data on your device (cookies and browser's storages) to identify your session and achieve basic platform functionality, browsing experience and security.
__cookietype_func__
__cookietype_analytic__
We may use cookies and third party tools to enhance products' and/or services' offer of ourselves or those of our partners, its relevancy to you, based on products or pages you have visited on this site or on other websites.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Product has been added to the cart
Folytatni a vásárlást Megbízás