Menu

Az egyes gyümölcsfajták szárítási ideje

 

Gyümölcs

 

Szükséges előkészületek

 

Felhasználás

Hozzávetőleges szárítási idő órákban

Sárgabarack

Vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. Az érett gyümölcs megbarnulhat anélkül, hogy ez befolyásolná a gyümölcs intenzív ízét.

Frissen fogyasztva, süteményekben, aszalt gyümölcsként tálban, kosarakban.

32-48

Ananász

Hámozzuk meg, és vágjuk 6-10 mm vastag szeletekre. Időnként forgassuk meg azokat, hogy ne tapadjanak az alátéthez. Nagyon magas a víztartalma, de a végtermék íze és illata kiváló. A színét szárítás után is megőrzi.

Fogyasztható frissen, gyümölcssalátákban vagy más aszalt gyümölcsökkel együtt.

24-32

Banán

Darabokra vagy szeletekre vághatók. Legyünk óvatosak, mert hajlamosak egymáshoz és a szárítótálcához tapadni. Kiváló eredmények érhetők el szárítás után. Az egészben való szárítás csökkenti az előkészítési idő tartamát, viszont növeli a szárítási időt. Hajlamosak arra, hogy nagyon megbarnuljanak, de az ízük nagyon erőteljes marad. A szárítás után nagyon lágyak és kissé ragacsosak maradnak a rendkívül magas cukortartalmuk miatt.

Finom frissen, különösen kirándulásokon és túrázás során, valamint uzsonnára is. Nagyon jellegzetes az ízük és az állaguk, ezért nagyon népszerűek a gyermekek körében.

24

Kiwi

Hámozzuk meg, és vágjuk 7-10 mm vastag szeletekre. Az egész gyümölcs hosszában 4 szeletre vágható. Rendezzük el őket, időnként megmozgatva, hogy ne ragadjanak össze. Szárítás után is megőrzik a színüket.

Intenzív keserű íz. Frissen, más gyümölcsökkel kombinálva gyümölcssalátákban fogyasztható. Szárítás után kiváló.

18-24

Füge

Egészben vagy kettévágva. A legjobb eredmény elérése érdekében a nagyon érett gyümölcsöt szárítsuk meg.

Frissen, süteményekben, szárított gyümölcssalátákban, tálcán más aszalt gyümölcsökkel együtt, gyümölcskosarakban is kiválóan fogyasztható.

24-30

Alma

Vágjuk 6-8 mm vastag szeletekre, egészben vagy a magház eltávolítása és hámozás után.

Frissen, süteményekben, aszalt gyümölcsként tálban, kosarakban fogyasztható. Különösen gazdag rostokban, főleg, ha hámozatlanul szárítjuk.

18-20

Körte

Akárcsak az alma. A kis édes fajták félbevágva száríthatók.

Frissen, süteményekben, gyümölcssalátákban és más gyümölcsökkel együtt szárítva is kitűnő.

20-22

Őszibarack, nektarin

Ha kicsik, csak félbevágjuk, nagyobb fajták esetén vágjuk fel szeletekre vagy darabokra. A szárítás során gyakran kell mozgatni és forgatni őket. 

Frissen, süteményekben és más gyümölcsökkel együtt szárítva is kitűnő.

24-32

Szilva

Félbevágva és kimagozva vagy egészben szárítjuk, miután előzőleg forró vízben melegítettük (blansíroztuk) 30-60 másodpercig. A vadon termő, oltatlan fák gyümölcsei szintén alkalmasak szárításra. 

Frissen, süteményekben és más gyümölcsökkel együtt szárítva is kitűnő.  Kevés vízben néhány percig főzve enyhén hashajtó hatású.

24-30

Szőlő

Nagyon lassú a szárítása a nem áteresztő felülete miatt. A szárítási folyamat felgyorsítható, ha a gyümölcsöt előzetesen 10-20 másodpercig forró vízben melegítjük. 

Minden felhasználásra alkalmas, frissen, mazsolaként. 

48-52

Petrezselyem

Igazítsuk a leveleket úgy, hogy ne fedjék egymást, és időnként forgassuk meg azokat. 

Kiválóan alkalmas szárított formában, olajban tárolt termékek tartósítására is. 

15-20

Spenót

Szárítsuk meg a leveleket egészben vagy tépve. Rendszeresen forgassa őket, hogy ne fedjék egymást. 

Rizottóhoz, omletthez vagy hasonló ételekhez kiváló.

16-20

Cukkini

Amikor fiatal és kicsi, vágjuk fel karikákra. Ha nagyobb, vágjuk darabokra vagy kockákra. Előtte távolítsuk el a belső részét.

Köretként, levesben. Amikor fiatal és kicsi, olajban tartósítva nagyon finom.

18-20

Tök

Távolítsuk el a héját és a magvakat, majd vágjuk szeletekre vagy kockákra. 

Alkalmas rizottóhoz vagy leveshez. 

24-30

Burgonya

Vágjuk szeletekre vagy kockákra (8-15 mm). Szárítás közben mozgassuk őket, hogy ne tapadjanak le. A szárítás során megbarnulhatnak, de ez nem befolyásolja az ízüket. 

Levesben, köretként. Más zöldségekkel együtt levesként is tárolható. 

18-24

Káposzta

Szeletelve és elrendezve, nem igényel különösebb előkészítést. 

Levesekben és egyéb ételekben. 

16-20

Chili paprika

Nem túl áteresztő felülettel rendelkezik. A legjobb eredmény elérése érdekében vágjuk félbe hosszában.

Darabokban vagy por formájában pikáns ízt kölcsönöz minden ételnek. 

24

Paprika

Vágjuk szeletekre vagy metéltre. Nem igényel különösebb előkészítést, nagyon könnyen szárítható. 

Használjuk frissen, ételekben, olajban tartósítva. 

18-24

Gomba

Mosás nélkül megtisztítjuk, és kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk. 

Bármilyen felhasználás frissen vagy ételekben. 

18-24

Paradicsom

A szárításhoz a kis vagy közepes méretű paradicsomokat részesítjük előnyben. Magas víztartalmuk miatt a legösszetettebb és leghosszabb szárítási folyamatot igénylő zöldségek közé tartoznak. Ha egyes fajták nagyon érettek, hajlamosak megfeketedni, és szinte égettnek tűnnek. Az ízüket azonban ez nem befolyásolja. Szárítás előtt vágjuk félbe. Előzetes sózás és előszárítás nélkül is szárítható. 

Szinte minden receptben felhasználható, köretekben, mártásokban, levesekben. Kiválóan tartósítható olajban fűszernövényekkel (fokhagyma, bazsalikom, oregánó, chili paprika). Alkalmas tésztamártásként, frissen, szárítva, porítva.

48-60

 

Kattintson IDE és tekintse meg szárítógépeink és -berendezéseink széles választékát.

 

A Farmárik sok sikert és örömet kíván a minőségi szárított gyümölcsök elkészítéséhez és fogyasztásához.

 

A szöveg másolása, akár csak annak egy része is, kizárólag a Farmárik, s.r.o. vállalat hozzájárulásával engedélyezett.

Adatvédelmi beállítások
Sütiket használunk a weboldal látogatottságának fokozására, teljesítményének elemzésére és a használatra vonatkozó adatok gyűjtésére. Ehhez harmadik féltől származó eszközöket és szolgáltatásokat használhatunk, és az összegyűjtött adatokat továbbíthatjuk az EU-ban, az USA-ban vagy más országokban lévő partnereknek. A "Minden cookie elfogadása" gombra kattintva Ön kijelenti, hogy beleegyezik ebbe a feldolgozásba. Részletes információkat alább talál, illetve beállíthatja a beállításait.

Adatvédelmi nyilatkozat

Részletek megjelenítése
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
A termék a kosárba került
Folytatni a vásárlást Megbízás