Menu

Hogyan válasszunk keltetőt?

Hozzáadva 19.2.2023 13:35.28 Megjelenítések száma 395

MILYEN TÍPUSÚ KELTETŐT VÁLASSZUNK?

Hogyan válasszunk keltetőt?

A megfelelő keltető kiválasztása minden tenyésztő számára az egyik legfontosabb kérdés. Döntésük gyakran azt is jelentősen befolyásolhatja, hogyan alakul majd a következő tenyésztésük. A piacon számtalan, különböző minőségű keltető található, amelyek ára néhány forinttól több tízezer forintig terjed. Honnan tudhatjuk, melyik számunkra a megfelelő? Kezdetben mi is bizonytalanok voltunk, ezért is indítottuk be vállalkozásunkat ezen a területen.

1. A keltető mérete

Az első dolog, amit fontos tisztázni, az a keltető mérete. Tapasztalataink szerint egyetlen keltető sem elég nagy, de nyilvánvaló, hogy ha van egy tenyészállományunk az udvaron, és szeretnénk gyermekeinknek bemutatni a keltetés folyamatát, akkor minden bizonnyal nem veszünk egy 300 tojásos keltetőgépet. Mindenesetre fontos tudatosítanunk azt, hogy amennyiben 20 tojást teszünk a keltetőbe, további tojásokat már nem rakunk bele. A keltetési folyamat két részből áll: a keltetésből és a költésből. Mindkét résznél kissé eltérő feltételek szükségesek a sikeres keltetéshez, ezért tehát a két folyamat nem keverhető össze egymással. Amint a keltetőben elkezdődik a keltetés, szükséges, hogy befejezzük a folyamatot. Abban az esetben, ha egy hét elteltével további tojásokat helyeznénk a keltetőbe, nehéz lenne már az első "tételből" származó tojásokhoz igazítani a költést. Ha mégis fokozatosan szeretnénk a tojásokat a keltetőbe helyezni, szükségünk lesz egy elkülönített "előkeltetőre" és egy "utókeltetőre".

2. Keltető vs. utókeltető, és vajon mi az az előkeltető?

Gyakran találkozhatunk az alábbi fogalmakkal: előkeltető, keltető és utókeltető. Vajon miben különböznek egymástól ezek a fogalmak? Ne keressünk benne semmiféle bonyolultságot. Ahogy már említettük, a keltetés folyamata két részből áll - keltetés (vagy előkeltetés) és költés (vagy utókeltetés). A különbség abban rejlik, milyen feltételek szükségesek e két részhez. Nagy általánosságban elmondható, hogy a költéshez magasabb páratartalom, esetenként alacsonyabb hőmérséklet szükséges, és mindenekelőtt a tojásforgatás kikapcsolása. Elmondhatjuk tehát, hogy minden tisztességes keltetőből létrejöhet utókeltető, amennyiben kikapcsoljuk a rotációt, és magasabbra állítjuk a páratartalmat. Ugye, mennyire egyszerű?

3. Ventilátor igen vagy nem?

Sajnos, manapság már szinte lehetetlen ventilátor nélküli keltetőt vásárolni. A ventilátor egy óriási előnnyel rendelkezik - egyenletes hőmérsékletet kellene biztosítania az egész keltető teremben. (Szándékosan írjuk azt, hogy "kellene biztosítania", mivel ez korántsem számít szabálynak. Főkent az olcsó kínai keltetők tartalmaznak ugyan ventilátort, de a szerkezetük annyira előnytelen, hogy a hőmérséklet ennek ellenére időben és a keltető egyes helyein akár egy egész foknyi eltérést is mutathat.) A ventilátor hátránya, hogy minél erősebb a légáramlás, annál jobban kiszáradnak a tojások. Ez különösen a költéskor nem kívánatos tényező, amikor ugyanis a páratartalom növelésére van szükség.

A ventilátor nélküli keltetőgépek régebben egészen elterjedtek voltak, és a jó öreg Bioska a mai napig jól ismert fogalomnak számít. Sajnos nagyon nehéz volt fenntartani az állandó hőmérsékletet, ami meglehetősen nagy hőingadozásokat eredményezett. Elsősorban a membrán termosztátokkal kapcsolatban volt szükség a keltető folyamatos ellenőrzésére és a hőmérséklet beállítására. Másrészt viszont nem kellett tartani a kiszáradástól, és nem jelentett gondot az igazán magas páratartalom elérése sem. Ez az oka annak, hogy ezeket a keltetőket a mai napig elsősorban a víziszárnyas-tenyésztők kedvelik, akik a mai napig utókeltetőként használják azokat.

Számunkra az ideális keltető az lenne, ahol ventilátorral keltethetnénk (amikor pontos hőmérsékletre van szükségünk, de a páratartalom ne legyen magasabb, mint 50% RH). A költési fázisban kikapcsolnánk a ventilátort (amikor magas páratartalomra van szükségünk, viszont a hőmérséklet már kissé ingadozhat, mivel a költési fázisban a tojás viszonylag hőmérséklettűrő). Sajnos, mindmáig nem létezik az elvárásainknak megfelelő keltető, és a gyártók sem hajlandóak eleget tenni nekünk. De ki tudja, talán a hibridek jelenlegi népszerűsége egyszer itt is megmutatkozik majd :-)

4. Forgatás, párásítás, hűtés

Az embriók optimális fejlődéséhez három alapvető funkcióra van szükség - fűtésre, párásításra és forgatásra. Ezen kívül lehetőség van a tojások további hűtésére is (vagy hüllők esetén további melegítésére is), de ez csupán "hab a tortán".

A fűtésnek minden keltetőben magától értetődőnek kell lennie, természetesen minimális ingadozással. Ma már szinte kizárólag digitális termosztáttal ellátott keltetőgépek vannak forgalomban, de sajnos az állandó hőmérséklet a legtöbb gyártó számára csak elérhetetlen álom. A fűtőkábel, a ventilátor és a termosztát csatlakoztatásával még korántsem beszélhetünk keltetőről. Bárki, aki valaha is próbálkozott saját keltető megépítésével, tanusíthatja, hogy az egyenletes hőmérséklet elérése a keltető térben olyan mestermunka, amelyet valódi fejlesztéssel kell alátámasztani, és ami nem egyszer szabadalmi eljárás tárgyát képezi. Ez valóban nem egyszerű dolog. Egy dolgot azonban véssünk az eszünkbe. Ha 60 000 forint értékben vásárolunk keltetőgépet, egy ilyen termék beszerzési ára 30 dollár, az előállítási költsége pedig 20 dollár. Hogy ezért az összegért mit lehet megépíteni, azt mindenki saját maga döntse el.

A párásítás olyan funkció, amely nincs automatikusan jelen minden keltetőgépben. Ha naponta legalább egy alkalommal van időnk a keltetéssel foglalkozni, abban az esetben nincs szükségünk automatikus párásításra. A páratartalomnak a hőmérséklettel ellentétben nem kell állandónak lennie, és a páratartalom ingadozása sem okoz gondot. Amíg átlagosan a kívánt értéknél mozog, addig teljesen rendben van, ha reggel 60%, estére pedig lecsökken 30%-ra. Ha azonban azt tervezzük, hogy néhány napra "elhagyjuk" a keltetőt, akkor valóban szükségünk lesz automatikus párásításra.

A forgatás szintén elengedhetetlen tevékenységnek számít a sikeres keltetés érdekében. Tulajdonképpen miért is kell forgatni a tojásokat? A tojásban fejlődő embrió nem érintkezhet a héj belső részével. Ha ez megtörténik, az embrió elhal. Egy másik fontos ok, hogy a tojás forgatásával további tápanyagokat "juttatunk" az embrióhoz, így biztosítjuk annak további sikeres fejlődését. Ideális, ha óránként körülbelül 1x fordítjuk meg a tojásokat, az abszolút minimum 1x reggel és 1x este. Egzotikus és ragadozó madarak esetében azonban ez nem lesz elegendő, ott akár 15 percenként is megforgathatjuk azokat. Tehát itt is ugyanaz érvényes, mint a párásításnál - amíg minden nap van lehetőségünk pár percet a keltetésnek szánni, addig nincs szükség automatikus forgatásra. Számtalan tesztünk során kíváncsiak voltunk arra, mi történik, ha egy 30 tojást tartalmazó tételt egyáltalán nem forgatunk. Az eredményt valószínűleg mindenki kitalálja - bár minden más paraméter optimális volt, mindössze hat kiscsibe kelt ki.

A hűtés az a folyamat, amely a természetben végbemenő folyamatot szimulálja - a nőstény elhagyja a fészket, és hagyja kihűlni a tojásokat. Ezután ismét visszatér, majd felmelegíti a tojásokat. Néhány keltető rendelkezik ezzel a funkcióval.

Hogyan tovább?

Most már tudjuk, milyen méretű keltetőre van szükségünk, mi mindent kéne elvégeznie helyettünk, és mi lesz a mi feladatunk. Ez az egyszerűbb része a dolgoknak. Így nem marad más hátra, mint kiválasztani a megfelelő termékmárkát, ami már kissé bonyolultabb feladatnak számít. Számos importált "keltető" található a piacon, de ezek valójában nem igazán keltetnek. Miért? Mert e műanyag dobozok gyártói olyasmit ígérnek, ami nem felel meg a valóságnak. Bár e termékek ára csábítóan hangzik, de ahogy már említettem, továbbra is érvényes a következő - jöjjön egy kis matematika: egy keltető, melynek eladási ára kb. 490 000 forint, magában foglalja az eladó árrését, az áfát, a vámot, a szálíítási költséget Kínából, valamint a gyártó árrését. Az Alibabán már 16-30 dollárért hozzá lehet jutni hasonló keltetőkhöz (szívesen megadom a linket). Mit tartalmaz ez az ár? Egy egyszerű termosztátot, egy egyszerű ventilátort és körülötte pár műanyag tartozékot. Természetesen, még egy ilyen termékben is ki lehet keltetni valamit. Viszont a 90% feletti kikelési arány, amelynek magától értetődőnek kellene lennie, itt utópiának számít. Ezért kínálatunkban ilyen típusú keltetőket ne keressenek, nem szeretnénk elrontani velük a hírnevünket. Érthető, hogy minden gyártó a saját termékét dicséri, de mi valóban minden gyártót tesztelünk, és ilyen keltetőgépek voltak már nálunk mérésre. Ezen keltetők tulajdonosai is felkerestek már bennünket azzal a kéréssel, hogy kalibráljuk be a keltetőket. Ez azonban, sajnos, lehetetlen, mivel ezeknél a keltetőknél nincs miből kiindulni. Nem találunk ugyanis olyan pontot, amelynél a hőmérséklet állandó lenne, és amely szerint be lehetne azt állítani.

Természetesen, létezik az ellenkező véglet is - például a Grumbach keltetőgépek, amelyek valóban tökéletesek, és ahol a hőmérséklet valóban csak alacsony tizedfokokban ingadozik. Ugyanakkor olyan kicsi a bennük lévő légáramlás, hogy a tojások szinte tökéletes nyugalomban vannak. Sajnos, a termékeiket olyan magas áron kínálják, hogy csak az igazán szenvedélyes ragadozó- és egzotikus madarak tenyésztőinek éri meg beszerezni azokat.

Kínálatunkban kizárólag olyan keltetőket talál, amelyeket tenyésztők, állatkertek és laboratóriumok a gyakorlatban is teszteltek. Mindemellett az áruk nem megfizethetetlen, és Ön minőségi terméket kap a pénzéért.

Fórum

(0 hozzászólásokat)

Adatvédelmi beállítások
Sütiket használunk a weboldal látogatottságának fokozására, teljesítményének elemzésére és a használatra vonatkozó adatok gyűjtésére. Ehhez harmadik féltől származó eszközöket és szolgáltatásokat használhatunk, és az összegyűjtött adatokat továbbíthatjuk az EU-ban, az USA-ban vagy más országokban lévő partnereknek. A "Minden cookie elfogadása" gombra kattintva Ön kijelenti, hogy beleegyezik ebbe a feldolgozásba. Részletes információkat alább talál, illetve beállíthatja a beállításait.

Adatvédelmi nyilatkozat

Részletek megjelenítése
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
A termék a kosárba került
Folytatni a vásárlást Megbízás