Menu

Hogyan válasszunk mézpergetőt?

Hozzáadva 28.2.2023 16:37.04 Megjelenítések száma 331

MILYEN MÉZPERGETŐT VÁLASSZUNK A GAZDÁLKODÁSI FORMA SZEMPONTJÁBÓL?

Hogyan válasszunk mézpergetőt?

A RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLÓ MÉZPERGETŐK TÍPUSAI:

A mézpergetők, mint különálló eszköz, 3 típusát különböztetjük meg: tangenciális, radiális és önfordítós (kazettás). A horizontális mézpergetőkkel a fedelezést és mézpergetést végző gyártósorokban találkozhatunk. Az ilyen szerelvények nagyon nagy munkahatékonyságot érnek el, és megvásárlásuk csak a nagy (több száz méhcsaláddal rendelkező) méztermelésre összpontosító méhészeknek ajánlott. Ezért a továbbiakban csak a fent említett három alaptípussal foglalkozunk majd részletesebben. A Farmárik vállalat kínálatában mindhárom mézpergető típus megtalálható.

TANGENCIÁLIS MÉZPERGETŐ


Klasszikus alapválasztás. Ezek általában kisebb méretű és alacsony árú mézpergetők. Kisebb méhészek számára gyakorlatilag az egyetlen eszköz a mézpergetéshez, közepes és nagyobb méhészetek tulajdonosai számára a fő mézadagolóval kapcsolatos probléma esetén segéd- vagy tartalékmegoldásként szolgálhat. A tangenciális mézpergetők leggyakrabban 2, 3 vagy 4 keretes (méhsejtek) változatokban kaphatók. Ezek a dob falával párhuzamosan helyezkednek el, ami megkönnyíti a méz kivonását a méhsejtekből. Ezek a mézpergetők kézzel vagy elektromosan működtethetők. A mézpergetés három lépésben történik. Először is a méhsejteket részlegesen, alacsonyabb sebességgel, az egyik oldalról pergetik ki. Ezután a másik oldalt kézzel megfordítják, és a teljes másik oldalt nagy sebességgel kipergetik. Végül a kereteket újra megfordítják, majd befejezik a méz pergetését az első oldalról.

 

RADIÁLIS MÉZPERGETŐK


Ideális megoldás minden típusú virágméz pergetésére, kivéve a hangamézt és a mézharmatot. A kosár kialakításának köszönhetően a kereteket egyszerre több nyúlványról is lehet pergetni. A mézpergetők olyan vezérlőkkel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik a működésük pontos szabályozását. A méhsejtek a dob falához képest merőlegesen helyezkednek el, ami azt jelenti, hogy a kereteket nem kell kézzel forgatni, ugyanakkor ez a megoldás megnöveli a pergetés időtartamát. A radiális mézpergetők elsősorban a közepes méretű méhészetek számára jelentenek érdekes megoldást.

 

ÖNFORDÍTÓS (KAZETTÁS) MÉZPERGETŐ


A mi szempontunkból a legjobb megoldásnak számít, mert egyesíti a tangenciális (pergetési sebesség) és a radiális (nem kell kézzel pergetni a kereteket) mézpergetők előnyeit. A kosár és a kazetták kialakítása azt eredményezi, hogy a pergetés során a méhsejtek szinte párhuzamosan helyezkednek el a dob falához képest. A tesztek azt bizonyítják, hogy ez a rendszer a leghatékonyabb. Ebből kifolyólag ezeket a mézpergetőket a közepes és nagyobb méhészetek tulajdonosainak ajánljuk.

Fórum

(0 hozzászólásokat)

Új hozzászólás

Ellenőrző kód

i

* (Kötelező)

Adatvédelmi beállítások
Sütiket használunk a weboldal látogatottságának fokozására, teljesítményének elemzésére és a használatra vonatkozó adatok gyűjtésére. Ehhez harmadik féltől származó eszközöket és szolgáltatásokat használhatunk, és az összegyűjtött adatokat továbbíthatjuk az EU-ban, az USA-ban vagy más országokban lévő partnereknek. A "Minden cookie elfogadása" gombra kattintva Ön kijelenti, hogy beleegyezik ebbe a feldolgozásba. Részletes információkat alább talál, illetve beállíthatja a beállításait.

Adatvédelmi nyilatkozat

Részletek megjelenítése
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
A termék a kosárba került
Folytatni a vásárlást Megbízás