Menu

Mi szükséges a házinyúl tenyésztéséhez?

Hozzáadva 17.3.2023 17:42.19 Megjelenítések száma 241

MI SZÜKSÉGES A HÁZINYÚL TENYÉSZTÉSÉHEZ?

Mi szükséges a házinyúl tenyésztéséhez?

Az alapvető tenyésztési berendezések és felszerelések elengedhetetlenek a sikeres nyúltenyésztéshez, bármilyen kategóriájú nyúlról legyen is szó. A konkrét igények a tenyésztés céljának felelnek meg, például kiállításokra, hústermelésre, kedvtelésből tartott állatok tenyésztésére, stb. A tenyésztési kellékek két csoportra oszthatók, mégpedig a nyulak elhelyezéséhez, illetve a takarmányozási technológiához kapcsolódó kellékekre. A leggyakoribb kellékek közé az alábbiakban felsoroltak tartoznak. A felhasználásuk mindig a tulajdonos tapasztalatától és lehetőségeitől függ.

Szemes takarmány adagolása


A szemes takarmány adagolásához a nehéz etetők (pl. kerámia, kőedények, speciális anyagokból, stb.) bizonyulnak a legalkalmasabbnak. Alapvető szempontnak számít, hogy ne boruljanak fel a nyúl súlyától, mivel ez a takarmány szennyeződését eredményezné. A korábban gyakran alkalmazott kétrészes etetők csak a szemes takarmány egyidejű adagolására alkalmasak (pl. kiscsibék esetében - több etetési pont), viszont a szemes takarmány és a víz egyidejű adagolására nem felelnek meg (a víz és a takarmány gyors keresztszennyeződése miatt). Nagyjából havonta egyszer ajánlatos az etetőket kitisztítani és kimosni. Csak a teljes száradás után használjuk azokat újra.

Jászolok - szálastakarmány etetők

A széna-/szalma jászolok megfelelőek, viszont nem elengedhetetlenül szükséges kellékek. Manapság többféle jászol létezik. Nagyon népszerűek a külső zárt tálcák, amelyek a ketrec külső oldalára akaszthatók, és száraz takarmány bekészítésére szolgálnak. A zárt rendszernek köszönhetően elkerülhető a külső környezetbe került széna pazarlása és elértéktelenedése. Hagyományos drótjászol is használható, de gondoskodnunk kell arról, hogy a nyúl ne másszon bele, mert könnyen a drótok közé szorulhat.

A széna és a szalma azonban a pihenőhelyre is elhelyezhető. Nagyon jó higiénia, a ketrec rendszeres tisztítása és a kimért szénaadagok esetén a széna a ketrec padlójára is bekészíthető.

Víz

A vizet tálakban vagy itatókban biztosíthatjuk az állatok számára. A vizestálaknak meg kell felelniük az általános kritériumoknak - lásd fent. A nyulak számára a természetes vízfelületről való ivás a legtermészetesebb, de a tálakat naponta tisztítani kell, mivel a nyulak beszennyezik ezeket a takarmánnyal, az ürülékkel, az alommal vagy a vizelettel. Ezért is egyre népszerűbbek azok az itatók, amelyek a víz higiéniáját hosszabb ideig fenntartják. Ebben az esetben mindig a megfelelő térfogatú, kb. 0,5-1 literes vízbimbós itatót választjuk. Az itatókat rendszeresen meg kell tisztítani az algáktól, és ellenőrizni kell a bimbó-mechanizmust.

Beépített pihenőhelyek

A pihenőállványok egyszerű tervezési elemek, amelyek növelik az állattartó hely alapterületét. A nyulak szívesen használják és pihennek rajtuk. Az egyszerű és olcsó, fából készült pihenőállványok bizonyulnak a legjobbnak.

Kefék és fésűk a szőrzethez

A normál szőrzetű nyúlfajták szőrét (kivéve a vedlési időszakot) nem szükséges rendszeresen fésülni. A vedlési időszakban azonban legalább hetente egyszer célszerű kifésülni a régi szőrzetet. A hosszú szőrű fajtákat (angóra, törpenyúl, stb.) azonban minden nap meg kell fésülni, hogy megakadályozzuk a szőrzetük nemezelődését.

A nyulak fésülésére olyan keféket és fésűket használunk, amelyek kutyák és macskák esetében is jól beváltak. A keféknek szilárdnak kell lenniük, és sűrű, puha fémsörtékkel kell rendelkezniük. A fésűk közül a fém fejjel készült fésűk bizonyulnak a legjobbnak. A vedlési időszakban fokozottabb figyelmet szentelünk a nyulak fésülésének.

Alapvető elsősegélycsomag

Vészhelyzet esetére célszerű alapvető egészségügyi felszereléssel rendelkeznünk. Ezek közé tartoznak a fecskendők, kötszerek, géz, humán szemoldat, bőrfertőtlenítő oldat (spray).

Fórum

(0 hozzászólásokat)

Adatvédelmi beállítások
Sütiket használunk a weboldal látogatottságának fokozására, teljesítményének elemzésére és a használatra vonatkozó adatok gyűjtésére. Ehhez harmadik féltől származó eszközöket és szolgáltatásokat használhatunk, és az összegyűjtött adatokat továbbíthatjuk az EU-ban, az USA-ban vagy más országokban lévő partnereknek. A "Minden cookie elfogadása" gombra kattintva Ön kijelenti, hogy beleegyezik ebbe a feldolgozásba. Részletes információkat alább talál, illetve beállíthatja a beállításait.

Adatvédelmi nyilatkozat

Részletek megjelenítése
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
A termék a kosárba került
Folytatni a vásárlást Megbízás