Menu

Nyúltenyésztés

Hozzáadva 17.3.2023 17:49.14 Megjelenítések száma 367

HOGYAN GONDOZZUK A HÁZINYULAT?

Nyúltenyésztés

Minden háziállatnak az igényeinek megfelelő gondozásra van szüksége. Ez alatt a rendszeresen ismétlődő gyakorlatok összességét és a tenyésztői gondozást értjük. A megfelelő gondozással az elhelyezés, etetés, itatás és gondoskodás szempontjából a betegségek jelentős része megelőzhető, mivel biztosított a nyúl jó egészségi állapota. A nyúltenyésztés terén a következő technikák tekinthetők a legmeghatározóbbnak.

Adaptáció az új otthonban

Amikor megérkezik/hazaszállítjuk a nyulat új otthonába, célszerű őt körülbelül 2-3 órára nyugalomban hagyni a hordozóban. Ezután a nyulat az új tenyészhelyre (karámok, házinyulaknak szánt hobbiketrecek, stb.) helyezzük. Az első két-három napban tanácsos a lehető legtöbb nyugalmat biztosítani a nyúlnak, hogy alkalmazkodni tudjon új környezetéhez. Általános szabály, hogy amint a nyúl rendszeresen elfogadja a táplálékot és üríteni kezd, akkor "nyert ügyünk van". A nyúl állapotát és viselkedését naponta legalább egyszer ellenőrizni kell, ideális esetben az etetés alkalmával. Ha egészségügyi probléma gyanúja merül fel, célszerű állatorvoshoz fordulni.

A házinyulak védőoltásai

A Cseh és a Szlovák Köztársaságban a nyulak bármilyen betegség elleni vakcinázása nem kötelező a törvény szerint. A nyúlpestis és a mixomatózis elleni védőoltás ezzel szemben ajánlott. E betegségek előfordulása hazánkban gyakori, és ha a nem beoltott nyulakat támadja meg, akár halálos kimenetelű is lehet. A beadás módja és a specifikus védettség időtartama az adott oltóanyagtól függően változik. Az oltást állatorvos végzi. Az oltási időköz az adott oltástól függ. Általánosságban azonban évente kétszer ajánlott a védőoltás beadása.

Etetés és itatás

A nyulak etetése magtakarmánnyal leggyakrabban naponta egyszer vagy kétszer történik. A köztes időben a nyúlnak ömlesztett takarmányt - jó minőségű szénát vagy szalmát - kell kapnia. A magtápot leggyakrabban tálakban kapják. A tálakat hetente egyszer tisztítani és rendszeresen fertőtleníteni kell. A jászlak a legmegfelelőbbek az ömlesztett takarmány adagolásához, de jó higiénia mellett az adagolt széna a ketrec teljes alapterületén elhelyezhető, vagy akár a pihenőhelyen is. Higiéniai szempontból a legjobb, ha a nyulak itatására olyan itatókat használunk, amelyekben a víz a lehető leghosszabb ideig tiszta marad. Nyáron vagy amikor több nyúl van a ketrecben, érdemes a vizet gyakrabban cserélni és feltölteni.

A házinyulak szőrzetének ápolása

A nyulak szőrzete és karmai rendszeres ápolást igényelnek. A nyúlszőrzet szerkezetileg erősebb és hosszabb bolyhokból, rövidebb félbolyhokból és a hullámos szőrzet bőséges gazdagságából áll. Ez az ún. normál szőrzetű nyulakra érvényes. Ezeknél a nyulaknál elegendő a kisállatok számára való fésűvel való átfésülés, körülbelül hetente egyszer. A rövidszőrű nyulak (ún. rexek) esetében, amelyek rövidebb szőrrel rendelkeznek, a lágy sörtéjű kefék előnyösebbek. Ezzel szemben a hosszú szőrű angóra típusú fajtáknál naponta kell a szőrzetet fésülni (a hosszú és sűrű gyapjúképző szőrzet miatt). A szőrzet jól tükrözi az állat általános egészségi állapotát. Az egészséges nyúlnak vastag, szorosan illeszkedő és fényes szőre van.

A házinyulak karmainak ápolása

A karmok a bőrből eredő, elszarusodott képződmény. A nyúl összes ujjának utolsó ujjpercét borítják. Az első karomvágás 2-3 hónapos kor körül, majd ezt követően körülbelül háromhavonta ajánlott. Ellenkező esetben a karmok túlnőnének, akadályoznák a helyes járást, és fájdalmat okoznának az állatnak. A karmokat speciális csipesszel vágjuk addig a vonalig, amely a karomban már vérrel és idegekkel teli, a vérzés elkerülése érdekében.

Fórum

(0 hozzászólásokat)

Új hozzászólás

Ellenőrző kód

i

* (Kötelező)

Adatvédelmi beállítások
Sütiket használunk a weboldal látogatottságának fokozására, teljesítményének elemzésére és a használatra vonatkozó adatok gyűjtésére. Ehhez harmadik féltől származó eszközöket és szolgáltatásokat használhatunk, és az összegyűjtött adatokat továbbíthatjuk az EU-ban, az USA-ban vagy más országokban lévő partnereknek. A "Minden cookie elfogadása" gombra kattintva Ön kijelenti, hogy beleegyezik ebbe a feldolgozásba. Részletes információkat alább talál, illetve beállíthatja a beállításait.

Adatvédelmi nyilatkozat

Részletek megjelenítése
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
A termék a kosárba került
Folytatni a vásárlást Megbízás