Menu

Tyúktenyésztés

Hozzáadva 17.3.2023 18:16.01 Megjelenítések száma 652

TYÚKOKAT TENYÉSZTÜNK

Tyúktenyésztés

Napjainkban mindazok, akiknek erre legalább minimális lehetőségük van, igyekeznek saját növényi és állati eredetű élelmiszerek előállításával hozzájárulni az egészségesebb étrendjükhöz. Az állati eredetű élelmiszerek közül a leggyakrabban a saját termelésű tojásokról van szó. Itt azonban felmerül a kérdés: Hogyan fogjunk hozzá?

Ami az étkezésre alkalmas tojások előállítását illeti, hazánkban alapvetően tyúktojásokról beszélhetünk, a kacsatojások fogyasztása minimális. Ha a tyúktenyésztés mellett döntünk, egyfajta eljárásrendet kell meghatároznunk.

Feltételezzük, hogy nem áll rendelkezésünkre semmi, ami alkalmas lenne a tenyésztésre.

Tyúkól

A modern tyúkólnak tágasnak, szellősnek és elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy a tenyésztő anélkül végezhesse a baromfi ellátását, a takarítást, valamint a beszennyeződött alom eltávolítását, illetve újra cserélését, hogy ehhez a belépéskor vagy a munkavégzés során görnyednie kellene. Készülhet masszív építőanyagból, de akár falapokból is. A falapoknak legyen hornyuk és csapjuk, hogy a fa száradása következében ne keletkezhessen rés, amelyen keresztül a téli hónapokban hideg levegő áramolna be a tyúkólba. A tyúkól építés valószínűleg leggyorsabb módját az OSB lapok és hasábok teszik lehetővé. Jelen cikknek nem feladata ismertetni maga a tyúkól kivitelezését, erre vonatkozó hozzászólás bőségesen található az interneten. A tyúkól esetében azonban egy oldalablakra is szükség lesz, illetve javasolnék egy lexán tetőablakot is.

Ülőrudak

Körülbelül 120 cm magasságban ülőrudakat helyezünk el, a tyúkok éjszaka ezekre ülnek. Célszerű egy létrát is készíteni, hogy a tyúkok feljussanak az ülőrudakra. Az ülőrudakat egy idő után ki kell cserélni vagy meg kell tisztítani, ezért azokat befogó tokokba illesztjük, amelyekből könnyen kiemelhetők, majd ismét könnyedén visszahelyezhetők. Ajtóként a szabványos 80 cm széles tokos ajtót ajánlom, amelyen egy talicskával könnyen át lehet férni.

A madárház közvetlenül a tyúkólhoz csatlakozik, a tyúkok a tyúkól ajtaján keresztül, vagy hideg időben az ajtó alján lévő nyíláson keresztül mennek be a madárházba. A madárház fedett, így a baromfi védve van a nyestek, a menyétek, a rókák, vagy akár a macska, illetve az olyan ragadozó madarak elől, mint a sólyom, a karvaly vagy a bagoly. Eső és hó esetén a madárház berendezése nem ázik és nem nedvesedik át. A 16 x 16 mm-es hegesztett négyzetrácsos háló, de a kisebb, pl. 10 x 10 mm-es háló is véd az egerek és patkányok behatolása ellen, különösen, ha a madárház és a tyúkól padlója betonozott. A madárház méretét a tyúkok számának megfelelően kell megválasztani, elég nagynak kell lennie, különösen akkor, ha a tenyésztőnek nem áll módjában kiengedni a tyúkokat a madárházból a füves kertbe. Ha mind a tyúkól, mind a madárház padlója beton, fel kell hinteni alommal. Ehhez ideális a faforgács, a szalma, a széna, a fakéreg talajtakaró, ugyanakkor a nagyobb por miatt a fűrészpor kevésbé alkalmas.

Az etetőt az ügyes tenyésztő maga is elkészítheti falapokból vagy rétegelt falemezből. A szaküzletekben kínált fémlemez etetők azonban alkalmasabbak. Előnyük a könnyű tisztántartásukban rejlik, szennyeződés esetén jól tisztíthatók. Ráccsal is felszereltek, amely megakadályozza az élelem kikotrását, és egyúttal lehetővé teszi, hogy minden tyúk könnyen elfoglaljon egy részt, amelyből kicsipegetheti a saját napi adagját. Ideális az etetőt a tyúkok hátmagasságával megegyező magasságban elhelyezni, ezzel elkerülhetővé válik a takarmány kikotrás vagy ürülék okozta pazarlása.

Itatóként bármely kellően nagy fém vagy műanyag edény használható. Ugyanakkor ún. vödrös itatók megvásárlására is lehetőség van. Ezek tartalmát a baromfi nem tudja a lábával beszennyezni, így a víz hosszabb ideig tiszta marad bennük, mivel a tyúkok azt legfeljebb a csőrükkel képesek beszennyezni.

Ásványi zúzalék tartóként doboz használható, amelyet szitált kaviccsal vagy baromfinak és galamboknak szánt zúzalékkal tölthetünk meg. Zúzott, szárított tojáshéjjal gazdagítható. Különösen madárházas zárt tenyésztés esetén fontos a hamuzó és kapirgálóhely biztosítása. Ez egy kb. 60 x 60 x 15 cm (hosszúság x szélesség x magasság) méretű dobozból készül, amelyet homokkal vagy fahamuval tölthetünk meg. A tyúkok ezt por- és hamufürdőként használják, amikor nem tartózkodhatnak a kifutóban

Ürülékgyűjtő

A tenyésztő az éjszakai alvásra, illetve nappali pihenésre használt ülőrudak alá egy ürülékgyűjtőt telepít. Az ülőrudak alatti térbe egy 15 cm magas, deszkából készült keretet helyez, amelyre egy kb. 7 x 7 cm szemméretű hálót erősít, amelyen keresztül az ürülék megbízhatóan lehull, viszont a tyúkok nem tudnak majd hozzáférni. Ez megakadályozza, hogy a tyúkok az éjszaka folyamán keletkezett ürülékkel érintkezzenek. A tyúkól padlójának tisztításakor az ürülékgyűjtő felemelhető, és az alommal együtt a trágyagyűjtőbe üríthető.

Hány tyúk az ideális?

A jó egészség megőrzésének és a legmagasabb teljesítmény biztosításának alapvető feltételei közé tartozik az elegendő hely a tyúkólban. Kisüzemi tenyésztési körülmények között fedett térben 1 m2-en legfeljebb 3 db nagytestű és 5 db kistestű állat lehet (Malík, V., 1991). Egy 3 x 2 m alapterületű tyúkól esetében tehát legfeljebb 18 tojótyúk elhelyezésére van lehetőség, a szomszédos madárháznak dupla alapterülettel kell rendelkeznie. Én személy szerint ennél kisebb létszámot, tíz tyúkot és egy kakast választanék abban az esetben, ha keltető tojásokat szeretnénk előállítani és kiscsibéket keltetni. Ez azonban már egy másik cikk témája.

Tojófészkek

A házityúk tojófészkeinek ajánlott mérete (szélesség x magasság x mélység) 350 x 400 x 400 cm (Malík, V., 1991). Ezek akár három sorban is lehetnek egymás fölött. A tojásrakáshoz elegendő hely lehetővé teszi, hogy tiszta héjú és nem fertőzött tartalmú tojásokat nyerjünk. Egy tojófészek három tojó számára biztosít elegendő helyett a tojásrakáshoz. Ha nem szeretnénk saját tojófészket készíteni, keressünk számunkra megfelelőt az interneten. Számtalan termékre vonatkozó ajánlatot, de ugyanakkor az elkészítéséhez szükséges útmutatókat is találunk.

Etetés

A tyúkok mindenevők, elsősorban növényi táplálékkal táplálkoznak, de étrendjükben a növényi és állati összetevőknek egyaránt jelen kell lenniük. A tojóknak a táplálék minden összetevőjére vonatkozóan magas az igényük. A tyúkok takarmányozására általában gabonafélék, olajos magvak és hüvelyesek keverékét használják. A gabonafélék közül a búza, az árpa, a kukorica és a hántolt zab, különösen, ha a tenyésztő saját termelésű takarmányokkal rendelkezik. Még ebben az esetben is ügyelni kell arra, hogy a baromfi a takarmányban megfelelő arányban kapja a nitrogéntartalmú anyagokat, zsírokat, szénhidrátokat, rostokat és egyéb összetevőket, beleértve a nyomelemeket is, és a darált gabonakeveréket fehérjekoncentrátummal kell kiegészíteni. Ilyen például a legjobb minőségű szójababot tartalmazó univerzális Baromfi UNI 30 koncentrátum, amely az összes baromfi-kategória testsúlygyarapítására kiválóan alkalmas. Ezt 20-40 %-os arányban keverjük a gabonafélékhez (fajtól vagy hízlalási szakasztól függően). Nagymértékben hozzájárul a gyors növekedéshez és a magas húshozamhoz.

Jelenleg azonban a legegyszerűbb, ha a baromfit iparilag előállított teljes értékű takarmánykeverékekkel etetjük. Kiegyensúlyozott tápanyagaránnyal rendelkeznek. A Tojó Gold granulált takarmány keményhéjú tojásokat és magas tojóarányt biztosít. A magasabb tojóarányt a Tojó Klasik nevű porított keverék is elősegíti. A tenyésztők nagyra értékelik a tojóknak szánt Tojó Repro komplex keveréket, amely magasabb tojóarányt és az emrió sikeres fejlődését eredményezi.

Honnan szerezhetjük be a baromfit?

Több lehetőség is létezik. Ha valaki egy bizonyos fajtatiszta baromfit szeretne, akkor a szaksajtóban és a hirdetési portálokon megjelenő hirdetésekben keresgélhet. Ha a magas tojástermelés a cél, választhat néhány kereskedelmi tojóhibridet, és a kiscsibékből tojókat nevelhet, vagy vásárolhat kb. 6 hetes nevelt tojókat. A gazdaságok a tojótyúkokat az első tojóév után kiselejtezik. Ezek olyan tojók, amelyek az újratollazás és az új, természetes életmódhoz és tartási körülményekhez való hozzászokás után még egy-két évig kielégítő tojástermelést biztosíthatnak a tenyésztőnek. Ezt követően a tenyésztő leselejtezheti a tyúkokat, és újakat vásárolhat, illetve egy új állománnyal pótolhatja az eredeti állományt. Megfelelő gondoskodás esetén a tyúkok tíz évig vagy akár tovább is élhetnek. Ebben a korban azonban már nem várható el tőlük jelentős haszon. A tenyésztők általában a második tojást követően selejtezik ki a tojókat.

Tojásevés

A tojótyúkok meglehetősen gyakran fogyasztják el saját tojásaikat. Ez a rossz szokás akkor alakulhat ki, ha a tyúk puha héjú vagy héj nélküli, csak petemembrános tojásokat tojik. A tojás megreped, kifolyik, a tyúkok megkóstolják, és máris kialakul a rossz szokás. Fokozatosan keresni fogják az ilyen tojást, később pedig a kemény héjú tojásokat is feltörhetik. A tojók kalciumhiányos ásványi zúzalék fogyasztása esetén tojnak puha héjú tojásokat. Teljes értékű takarmánykeverékek etetése esetén ez nem fordulhat elő. Néha a háziasszonyok is vétkesek ebben a szokásban, például azzal, hogy a felhasznált tojásokból származó friss héjjal etetik a tyúkokat. A megmaradt tojásfehérje elkezd ízleni a tyúkoknak, és fokozatosan egyre inkább keresni fogják, míg végül megtanulják a már a tojófészekben lévő lerakott tojásokat is elfogyasztani. A tojáshéjat meg kell mosni, megszárítani és összezúzni. Ezután ideális kalciumforrásként szolgálnak a tojótyúk szervezetében a tojástermeléshez.

Tyúkok télen

A tyúkok jól tűrik a mi közép-európai telünket egy olyan tyúkólban, mint amilyet a cikkben bemutattunk. A rózsataréjú tyúkfajták ellenállóbbak a faggyal szemben, mint a fűrésztaréjú tyúkok. A nagy fűrésztaréjú tyúkok, mint például a Minorca, a Leghorn és mások, hajlamosak a taréj elfagyására. A fagyok beállta előtt mind a tyúkok, mind a kakasok taréját és toroklebenyét be kell kenni étolajjal vagy a jól bevált Indulona krémmel.

Ürüléktermelés és -ártalmatlanítás

Egy tyúk naponta 175-180 g ürüléket termel, ami évente körülbelül 65 kg-nak felel meg. Ehhez még hozzá kell adni az ürüléktartó, a tyúkól és a madárház padlójának rendszeres takarítása során a trágyatárolóba juttatott alom mennyiségét. Tíz tyúk esetén ez évente legalább 1000 kg lehet. Ebből következik, hogy a tenyésztőnek erre a célra ideális esetben kerítéssel, pl. raklappal elkerített helyet kell fenntartania. A tárolt trágya alommal együtt történő komposztálását a biológiai hulladékok ártalmatlanítására szolgáló speciális baktériumokkal és enzimekkel lehet felgyorsítani, valamint kaliforniai földigiliszták bejuttatásával. Ezek a trágyát akár három hónapon belül komposzttá alakítják át. Az ilyen komposzt a kertek közvetlen trágyázására alkalmas.

Fórum

(0 hozzászólásokat)

Új hozzászólás

Ellenőrző kód

i

* (Kötelező)

Adatvédelmi beállítások
Sütiket használunk a weboldal látogatottságának fokozására, teljesítményének elemzésére és a használatra vonatkozó adatok gyűjtésére. Ehhez harmadik féltől származó eszközöket és szolgáltatásokat használhatunk, és az összegyűjtött adatokat továbbíthatjuk az EU-ban, az USA-ban vagy más országokban lévő partnereknek. A "Minden cookie elfogadása" gombra kattintva Ön kijelenti, hogy beleegyezik ebbe a feldolgozásba. Részletes információkat alább talál, illetve beállíthatja a beállításait.

Adatvédelmi nyilatkozat

Részletek megjelenítése
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
A termék a kosárba került
Folytatni a vásárlást Megbízás